Nuffnang Ads

Friday, October 31, 2014

Konfem kurus

Kad kawen kreatif

Kretipnyer, lambat pulak anak aku nih nak kawen. Kalo Mummy nak kawen tak mungkin la pulak, ahaha...

Aku suka versi buku latihan tu.

Pagi2 lagi dah

Pagi2 lagi dah susu depan fishies.

Mula2 Comel mintak nak bagi fish snack. Pastu dia mintak susu.

Elok2 jek dia susu sambil duduk depan fishies. "Suka fish", katanya.

Pandai pulak tu main2 dengan fish. Berulang2 dia cakap "Here fishies fishies". Macam silap pet jek, ahaha...

Big drum

Comel: Mummy, mana big drum?
Mummy: Big drum? (drum ada la, tapi takde la big pon) Kat dora boxes tu kot. Tu... (sambil tunjuk arah rak kotak mainan dora)

Comel pun hilang dari pandangan. Kemudian dia muncul, tangan takde bawak apa2 pon.

Comel: Owh, ni! (tunjuk, ambil tupperware & tepuk2 dengan girangnya)
Mummy: Lor, ini tupperware la, jadik dram la pulak.

Big drum, pom pom!

Crim & Coal

Itulah nama ikan2 pertama Comel, mine too. Yup our first fish.
Crim - crimson, yang warna merah tu.
Coal - coal, yup yang warna hitam tu.
Hampir setiap minggu kitorang pergi pasar malam & tengok ikan. Baru tadi membeli. Itu pun lepas tanya camne penjagaan ikan.
Nyonya tu kata pakai air paip yang dibiar seharian, ataupun boh antichlorine. Tukar air bila dah terlalu kotor. Tak perlu mesin oksigen. Nampak macam senang kan?
Comel pilih sekor merah & sekor hitam, RM1 sekor. Aku pon tatau spesis apa nih, haha, lupa pulak tanya. Itu pun Comel nak tambah lagi. "Another one, another one", katanya. Tapi aku takut nak bela banyak2, takut mati la pulak.
Tambah sebotol anti-chlorine & sepeket kecik makanan ikan, total RM4.50. Super cheap la untuk first timer macam aku nih, haha.
Jadik la tu 2 ekor. Itu pun dia dok goncang2 bekas plastik ikan tu, haih ganas betul anak aku nih, pening jugak ikan tu kang.
Boleh la ikan2 tu temankan marimo aku kat rumah tu. Marimo pun tinggal dalam bekas ala tupperware jek, haha. Ntah bila la nak beli balang.
Kemain suka anak aku dengan ikan2 dia tu. Siap amik bangku dok depan bekas ala tupperware tu. Ok la, tengok la nanti kalo kita dah pandai bela ikan, boleh bela banyak2 sikit kan. Insya Allah.

Fish snack

Comel: Fishies, snick snack...
(Fish, eat your snack)

My baby is super at inventing words.

Lepas tu bila ikan tu makan, kemain seronok dia, kejap2 report kat aku, haha.

Friends&Family Day Unit Pembangunan - Day 2

Gambo darinya kamera sendiri dan kawan2 jua.

Darat & Laut. Tetiba jadik Dair la, Darah la, lol XD
Beware of jellyfish
Budak yang tak habis2 nak ngambik air
Takut ombak rupanya...
Sib baik la bawak semua koleksi beach toys Comel, bleh main dengan kawan2.
Hari kedua baru Mummy amik boya dari kereta, sib baik tak bocor wpun dah kempes & kene pijak2 dalam kete.
Setengah pertama jek nak berpegang dengan Mummy... Lepas tu macam2 gaya dia buat
Terima kasih kawan2ku melayan anak aku yang tak reti dok diam
Nenek dok tepi kolam jek ke? Dia hepi tu nengok telatah budak2 nih yang sama2 tak reti dok macam cucu dia tu, ahaha XD
Nak dekat kul 5pm baru keluar, apa taknya, Comel lepas lunch jek tido tak bangun2, penat sangat lettew. Angkat jek la bawak masuk kereta. So nih la kedai satar pertama yang aku nampak.
Satar terbaek setakat ini, ada lagi 2 kedai yang aku tapau. Highly recommended d(^^,)b
Kepok dia pon besh jugak, leh celen losong lar.
Kedai ke-3 & ke-4. Pon beli kepok; keping & kering. Bonda beli souvenir, nak bagi kawan2 katanya. Amboi, vacation Cherating la katekan.
Malam tu ada dinner, karoke & penyampaian hadiah. Esoknya takde event dah, ok jugak gini. Team kitorang menang keseluruhan, hehooo! Nih I bergambo dengan hamper kemenangan & Cik Shelly kawan sejak MRSM nih, haha ko sekarang pon satu ofis. Tapi kan, wpun Akak dapat main 1 game jek, tapi kira menyumbang jugak la kan sebab game isi air laut dalam botol iar mineral 1L tu menang kan? Ahaha ;p
Hadiah cabutan bertuah & spesel Kasihnya Ibu. Budak2 pon dapat jam tangan, takde dalam gambo nih jek.

Tuesday, October 28, 2014

Monday, October 27, 2014

Friends&Family Day Unit Pembangunan - Day 1

Friends&Family Day Unit Pembangunan di Sanctuary Resort, Cherating.
Good people, good food & good times.

Gambo dari kamera sendiri &kawan2 jua.


Maaf yer park suka hati tengah2 alam...
Convoi from Gombak to Cherating lead by our Marshall
Aktiviti pertama selepas check in
Mula2 takut2, lepas 3rd round dia pergi amik air sendiri. Anak Mummy dah makin besar & bijak, Mummy bangga...
Yer, ini koleksi beach toys Comel.
Petang tu cuaca redup, seronok dok kat pasir melayan budak nih main pasir. Ok sebenarnya budak nih dok ulang alik amik air & siram pasir, katanya 'garden'. Padahal baru hari Selasa aritu kene neb, anak Mummy kuat.
Masa untuk bbq
Pasukan kipas susah mati
Unggun api yang marveles
Tetiba Kak Zah jadik qc, haha...

Puas2 bergambo sblom masing2 terbako
Ini budak sungguh gembira, semua fav dia ada kat sini, pasir, air & kucing.
Huhu lamb, aku dok meratah bende alah nih jek. Good food guys, well done d(^^,)b
Bersambung nanti untuk 2nd & 3rd day.

Monday, October 20, 2014

Yo wakam

*Hulur henpon.
Comel: Nah, Mummy.
Mummy: Tq, baby.
Comel: Yo wakam! (you're welcome)

Saturday, October 18, 2014

Starbust loom band

Comel nak satu lagi, nak pakai kiri kanan pulak, haha...

Tutorial kat sini:
Rainbow loom, Nederlands, Starburst bracelet, Arm…: http://youtu.be/f8RZxyY0Rks

Kuffeee

Mummy: Comel, hari ni kita nak minum coffee, ke teh?
Comel: Kuffeee...

Please

Kitorang tengah lunch.

Comel: *bersin
Comel: Excuse me. Mummy, tissue please.
Mummy: *bagi tisu
Comel: Thank you, Mummy.

Invisible join technique (slip stitch)

Can't see the join, eh? It's the invisible join technique. 

Learn to do it here:

http://mrsmicawber.blogspot.com/2012/06/pardon-me-but-your-slip-stitch-is.html

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...