Nuffnang Ads

Monday, June 29, 2015

Aku kepit anak aku

Ha'ah, rapat sangat. Meh aku story.

1. Bangun tido kalo tak bersentuh atau tak nampak muka Mummy, mula la suara cebik panggil Mummy. Kalo Mummy tak menyahut bleh jadik panik dia, kadang Mummy mamai kan pagi2 buta.
Tido kepit lagi baik, biar la sampai akil baligh, haha.

2. Nak pegi mana2 kena bgtau dia, yer dalam rumah pon. 'Sayang, Mummy nak pegi toilet. Mummy nak pegi dapur. Mummy nak cuci baju.' Kalo tiba2 hilang boleh jadik sawan kalo dia carik Mummy & tak jumpa.
Pasnie kalo keluar kuarters, carik rumah kecik, senang.

3. Mana Mummy pegi dia pun join sekali, kalo bende kat tv/ps3/tablet dia tu tak berapa menarik la. Termasuk juga toilet ya, kejap2 check status Mummy.
Mungkin Mummy kena pasang cermin tingkap kat pintu tandas.

4. Ambik dr rumah Nanny, kemain suka dia, melompat2 menjerit2 tergelak2, iyer betul x tipu. Tetiba Mummy feeling celebrity pulak. Ok tapi xde la celebrity sangat sebab pastu kena dukung sampai kereta, haih.
Hilang penat tensen keje bila nampak muka anak syurga nih.

Memang keje kitorang berkepit jek la, sana sini. Tido pon kepit, gitu la sejak lahir sampai sekarang. Ingat lagi masa bermalam kat wad bersalin dulu. Budak nih kuek kuek, dah bedung pon takmo tido. Rupanya nak tido dengan Mummy, pastu kejap jek tros tido. Cuba jugak nak pisah tido, tapi kejap jek la, senang lagi co sleeping kalo anak susu badan. Tapi tu la, dah berenti susu badan pon tido kepit jugak, haha.

So camne, bila orang tu ugut nak amik anak, aku sedih ya amat. Masa tu tatau apa2 kan, bila dah rujuk pakar baru tau hak. Bila masa la anak pompuan otomatik dapat kat bapak, cer check undang2 dulu ya.

Sunday, June 28, 2015

Dera anak

http://www.nst.com.my/node/90090

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Dalam tempoh yang singkat, dah la dicacatkan & tak dirawat langsung, trauma lagi? Trauma tu payah nak rawat, boleh kesan sampai seumur hidup budak tu.

Bila berlaku penceraian, perkara yang paling penting ialah hak penjagaan anak. Rata2 tak amik tau hal nih, main pas2 jek sapa larat nak jaga. Pastu yang tak menjaga tu, macam ni la, tak dibagi melawat. Padahal dalam undang2, kena buat jadual melawat, kalo ditegah melawat tu dah melanggar perintah mahkamah.

Aku pun tatau apa kes sebenar mak bapak budak nih, camne bapak dapat hak, apa hak melawat si mak, kenapa takmo melawat anak. Paling aku pelik kenapa la bapak yang beriya2 nak jaga anak boleh bior sampai anak cacat gitu.

Orang biasa la kata mak tiri garang kan. Mak aku pon dok dengan mak tiri, boleh tahan garang. Bapak aku dok dengan mak betul dia, lagi 2x garang. Jadi, kalo dah garang tu, tiri ke, kandung ke, garang la jugak.

So kalo pasangan kita tu garang, nih garang sampai sebat bantai tengking anak, nak ke bagi dia jaga anak bila bercerai nanti? Logiknya takmo la kan. Aku sedaya upaya jaga anak, bior la tak ranggi, asalkan anak cukup keperluan, meh aku jaga sampai dia kawen. Orang garang nih, bila dia sendirian dengan anak, dia semacam ada hantu, kalo dengan kita pon hanger hinggap kat badan anak, kat shopping complex pon lempang hinggap kat muka anak, maka elok la jangan bagi orang tu jaga anak. Bagi la hak melawat anak, jangan bagi hak bawak anak bermalam.

Korang tau tak budak camne perangai dia? Kalo dia dah duduk dengan penjaga tu, tak kisah penjaga tu macam apa sekalipun, dia duduk jek kat situ. Sebab tu kes dera, budak akan pegi jugak kat pendera, sebab dah design dia dapatkan pelindungan dr penjaga wpun penjaga tu kaki dera. Sebab budak belum berakal, tu jek defense mechanism yang dia ada.

Kalo kita hantar anak pegi rumah pengasuh, kalo dia tak suka pengasuh tu kan dia meragam. Padahal kita nih mak lagi la garang dari pengasuh tu, nampak tak?

So pendera nih akan rasa sense of power, yer la perasan tak hengat kan? Budak2 kot, boleh la, itu yang kes dera berterusan macam Yaya nih. Bulan posa yang mulia nih syaitan kena belenggu ya, so sapa syaitan sekarang?

Aku nak menyeru la kat kawan2, dr fb aku yang sendu nih, kalo pasangan korang tu garang, bagi petunjuk yang korang sentiasa memerhatikan. Be strong, jangan ikut sangat perangai pasangan tu, anak2 nih berharap sangat kita melindungi dorang. Lagipun berapa lama nak dera? Cukup umur 15 tahun nanti anak dah memberontak, jadik satu hal gelaja sosial pulak kalo tak dikawal dengan baik.

Lagipun, kalo mak bapak garang sangat tak bertempat, bila anak dah independent, dia tak pandang dah mak bapak tu. Takde takut dah. Time tu jangan bising dok rumah orang2 tua, anak2 tak melawat la.

Panjang pulak ranting, aku sebagai orang luar jugak hanya mampu kesian & doakan semoga Yaya dapat kehidupan yang lebih baik. Dah masa juga undang2 pengabaian anak2 diperkukuhkan.

Wednesday, June 10, 2015

Kekayaan bocor kerana kereta

http://english1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=747747

Masa aku dah dapat lesen tu, mula2 tu berkobar2 gak la nak pakai kete. Masa orang lain dok berangankan Honda Jazz, aku berangan Gen2, haha. Sblom tu aku nak beli kete 2nd jek, tapi family menentang hebat 😓 Hinakan kete 2nd, huhu 😟

Tapi tak beli jugak, sebab takde  keperluan mendesak. Ofis dekat, rumah sewa pulak susah nak dapat tempat parking. Tak berani la nak park kete baru tepi jalan, luar pagor.

Aku nak beli kete murah jek, biarlah belanja kete tu x cecah suku gaji. Masa tu gaji entry level, lepas tolak kwsp, etc, tinggal RM1800. So kalo spend lebih dari RM450 sebulan untuk keta, tu termasuk duit minyak & loan, aku takmo la kan.

Akhirnya, lepas dah naik pangkat, baru beli kete. Masa tu pilihan antara Honda City & Proton Persona, aku berat kepada Persona sebab maintenance & parts murah, harga komfem la lagi murah, dasar kedekut. Lgpun, kalo kemet2 ke takde la sedih sangat kan 😅

Sekarang nih Sitam (my little black Persona) dah umo 6 tahun, alhamdulillah elok lagi. Wpun tak berapa hensem sebab kemet2, calar2 & tak rajin cuci, alhamdulillah bergerak kitorang ke sana ke mari.

Kalo nak tuko kete pon, aku nak amik Lamborghini kot, eh! Ahaks 😅 Takde la, dapat Proton Perdana baru tu pon besh dah ewah 😆 Ei, minat sangat Proton.

Sunday, June 7, 2015

Mushroom oats

This goo looks nothing, but it's yummy.

Comel mula2 siap nanges2 kena paksa makan, lepas satu sudu tu troa diam. Haha, sedap rupanya. Banyak jugak dia makan.

Nih resepi aku buat sejak dia baby lagi. Dulu biasa letak ayam. Macam biasa la, makanan baby, bahan2 semua kisar.

Kalo untuk toddler & ke atas, boleh guna resepi nih.

Bahan2:
Anggaran untuk semangkuk oat atau 1 sajian.
5 biji cendawan putih, nak banyak pon ok jek - hiris kasar
1 biji bawang besar saiz sederhana - hiris kasar
1 ulas bawah putih - hiris kasar
1/2 tsp rempah sup
4 sudu besar oats - aku pakai instant oat
Air secukupnya untuk rebus oats - instant oat pakai 2 cawan air jek
5 ekor udang hidup - potong kecil
Minyak untuk menumis
Sedikit garam

Kekdahnya:
Tumis cendawan, bawang besar & bawang putih sampai lembut. Masukkan air sikit & masak sampai agak kering.
Sejukkan sebentar & blend halus.
Masak oat, air, rempah sup & bahan yang telah blended tadi sampai oat lembut.
Masukkan udang & kacau sampai udang masak.
Tutup api, alihkan kuali & masukkan garam secukup rasa.
Hidangkan, baca bismillah & makan.

Kalo untuk baby, udang/ayam, cendawan, bawang2 dimasak bersama & blended.
Kendian baru masuk dalam oat.

Sekian resepi ringkas dari saya. Saya nih kan tak reti masak, kalo resepi nih tak membantu, sila makan mekdi & minum kat stabak jek la, ahaha...

Friday, June 5, 2015

Pasir mainan

video

Pasir mainan nih paling elok aku jumpa. Yang pernah beli kat Spotlight, halus, lembut tapi berminyak pulak. Satu jenis lagi masa kat MPH sale, dr jauh nampak macam pasir simen jek, tapi berbau tengik.

Yang nih ok, takde bau & tak meninggalkan kesan. Tekstur dia macam crumbly play doh. Dalam set nih ada 2kg (1kg hijau, 1kg biru), 1 tray & 5 acuan plastik. Harap2 tahan lama la nih, RM90 tu. Anak pon kemain happy dapat bende alah nih, hehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...